Irene Andersson i Ljungskile ägnar sig åt en urgammal tradition. Hon har förvandlat ull från drygt 70 olika hundraser samt många olika blandraser till härliga garner som blivit tröjor eller liknande. På något sätt känns det som om Irene spinner in en själ i varje garnnystan.

Med tibetanska spanieln Tussah vid sina fötter, handspinner Irene Andersson i Ljungskile garn av hundhår. 


…Att spinna garn av hundhår är en gammal tradition. Fiskarbefolkningen i Bohuslän använde hundhår i garnet, just för att det är varmt och vattenavvisande Förr sades det även vara bra mot gikt och reumatism.

-När det ringer yngre personer till mig så tror de ibland att detta är en ny trend, men så är det inte…


..En del av Irenes kunder har haft speciella önskemål som att till exempel färga hundullen eller blanda den med silke. För att garnet ska bli så bra som möjligt planerar Irene alltid produktionen tillsammans med kunden och hon ställer gärna upp med goda råd.

– Kunderna blir ofta goda vänner till mig. Man pratar om garnet, hunden och livet. Jag tänker alltid på hunden som jag spinner garn av. Ägarna berättar ofta mycket om hundarna, så det känns nästan som att jag spinner in en själ i garnet….


..Det är en speciell känsla. Det känns så nära på något sätt. Det blir aldrig ett anonymt garn, berättar Irene Andersson…
Irenes unghund, den tibetanska spanieltiken Tussah, håller nog med om att Irenes jobb är spännande och kontaktskapande…


…Hon lägger sig lugnt till rätta nedanför matte Irene Andersson när hon tar tar plats vid spinnrocken och arbetar fram ovärderliga minnen och praktiska garner till hundägare runt om i landet.