Ryatäcke från Bohuslän

Jag har handspunnit och färgat garnet till den bohuslänska ryan i ett riksomfattande ryaprojekt som SHR (Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund) initierat inför den stora Hemslöjdsutställningen som var på Liljevalchs konsthall i Stockholm sommaren 1998.

Bohuslän var ett av de sju län som arbetade med den vävda ryan i projektform under ett och ett halvt år. Varje län vävde upp nya ryatäcken inspirerade av de gamla traditionella.


Till bohusryan spann jag ett glansigt, tre-trådigt och z-tvinnat ryagarn bestående av KRAV-märkt ryaull. Jag kardade samman höst- och vårull för att få en jämn kvalité, sedan färgade jag garnet i sju färger förutom det naturvita.

Det bohuslänska tre-trådiga garnet finns numera i kuddar, dynor och väskor. För den som vill väva själv finns också materialsatser.

Kontakta Spinn Dotter Min för mer information om materialsatserna.